Pracownia gospodarstwa domowego

Pracownia gospodarstwa domowego zajmuje się przygotowaniem prostych posiłków, pieczeniem ciast, estetyką nakrywania stołu oraz obsługą podstawowego sprzętu AGD. Zadaniem uczestników jest również planowanie zakupów i wydatków związanych z działalnością pracowni, dzięki czemu uczą się właściwego gospodarowania środkami finansowymi. Zajęcia w pracowni uczą samodzielności w zaspokojeniu podstawowych potrzeb życiowych, wpływają pozytywnie na samopoczucie uczestników oraz wzmacniają poczucie własnej wartości. Uczą pracy zespołowej, odpowiedzialności i zaradności.

Założone cele w pierwszym półroczu zostały zrealizowane poprzez:

• naukę przygotowania kanapek śniadaniowych i dekoracyjnych (z umiejętnością dobierania odpowiednich past),
  • przygotowaniem spotkania noworocznego oraz wielkanocnego (przygotowanie zestawu potraw dla większej grupy),
  • nauka wykonywania potraw z ziemniaków (babka ziemniaczana, kluski śląskie, kotlety ziemniaczane),
  • nauka przygotowania ciasta naleśnikowego (na słodko, paszteciki),
  • nauka przyrządzenia ciasta kruchego (róże karnawałowe, faworki, kocie oczka, szarlotka),
  • nauka pieczenia zapiekanek (makaronowych, ziemniaczanych),
  • obsługę urządzeń gospodarstwa domowego np. kuchenka z płytą ceramiczną, piekarnik, mikser, żelazko,
  • naukę prania ręcznego ściereczek i odzieży ochronnej.

Uczestnicy przy pracach w kuchni.

Ponadto uczestnicy z pracowni gospodarstwa domowego biorą udział w zajęciach z choreoterapii, wycieczkach, spacerach, imprezach okolicznościowych nabywając umiejętność kulturalnego zachowania i wzajemnego szacunku.

Zapraszamy do zapoznania się z galerią.

Stół wielkanocny przygotowany przez pracownię.

Baranki wielkanocne wypiekane z ciasta.

Kolejna aranżacja stołu wielkanocnego.

Przygotowujemy przetwory na zimę - szczaw.

Pieczemy ciasto.

Pyszna zapiekanka.

Instruktor terapii: Janina Kiełbus.