Pracownia Krawiecko - Hafciarska

Praca w pracowni krawiecko - hafciarskiej ma na celu rozwijanie zdolności poznawczych, intelektualnych i sprawności psychoruchowej. Uczestnicy uczą się dokładności, wytrwałości oraz cierpliwości pozwalającej im doprowadzić do końca wykonywaną pracę. W czasie zajęć podopieczni warsztatu uczą się posługiwać przyborami do kroju, szycia i haftu. Wykonują ściegi podstawowe i ozdobne, opanowują umiejętność szycia na maszynie. Podczas zajęć w pracowni krawiecko - hafciarskiej nasi uczestnicy tworzą ozdobne aplikacje wszywając na materiał różnokolorowe perły. Szyją poduszki z materiałów o różnej fakturze, fartuchy, torby na zakupy. Tutaj też powstają klasyczne obrusy i niekonwencjonalne elementy kostiumów do naszych spektakli teatralnych.

Uczestnicząc w wystawach malarstwa, fotografii coraz skuteczniej rozbudzamy poczucie estetyki i smaku. W obszarze naszych zainteresowań są też obrazki powstające z włóczki i muliny. Nowi uczestnicy pracowni stawiają już pierwsze kroki w opanowywaniu sztuki krzyżykowania na kanwie.

Prace wykonane w naszej pracowni.

Haft krzyżykowy.

Poduszki ozdobne wykonane przez uczestników.

Instruktor terapii: Beata Gałecka.