Pracownia florystyczna

Pracownia florystyczna działa od 2008 roku. Jest to miejsce gdzie uczestnicy WTZ mają możliwość rozwoju swoich zdolności manualnych, poznawczych i cierpliwości w pracy. Zajęcia w pracowni florystycznej znakomicie stymulują poczucie estetyki, wrażliwość na piękno i kształtują umiejętność pracy zespołowej poprzez wspólne wykonywanie prac.

Podczas zajęć podopieczni ćwiczą koordynację wzrokowo - ruchową, a prace przez nich wykonywane są coraz piękniejsze i dokładniejsze. Prace, kompozycje i stroiki uczestników wykonane są z wcześniej zebranych darów natury, sznurka, bibuły, krepiny, włóczki.

Przykładowe prace wykonane w pracowni florystycznej.

Wykonane prace wspaniale zdobią półki i ściany pracowni lub sprzedają się jak „świeże bułeczki” podczas kiermaszów, stanowiąc później piękną dekoracje mieszkań, witryn sklepowych i gabinetów.

W pracowni florystycznej oprócz prac manualnych uczestnicy zajmują się typowo ogrodniczymi zajęciami (pielenie, grabienie, podcinanie drzewek). Dzięki ich pracy teren ośrodka jest piękny, zadbany i stanowi reprezentacyjne miejsce wypoczynku nie tylko uczestników ośrodka. Zdobyte umiejętności mogą być wykorzystane w pracach domowych, a także w trakcie poszukiwania pracy.

Prace porządkowe i ogrodnicze wokół Ośrodka.

Skalniak na terenie Ośrodka.

Instruktor terapii w pracowni florystycznej: Aneta Klej.