Pracownia artystyczna

Pracownia artystyczna to miejsce gdzie uczestnicy WTZ rozwijają swoje umiejętności plastyczne i poczucie własnej wartości. Głównym i najważniejszym celem pracowni jest usprawnianie uczestników w różnych dziedzinach życia zawodowego i społecznego. Doskonalenie ich sprawności manualnych, realizowanie zainteresowań oraz rozwijanie wyobraźni artystycznej i pielęgnowanie indywidualnych cech każdego z uczestników.

W czasie pracy ćwiczona jest koordynacja wzrokowo-ruchowa, spostrzegawczość i dokładność, dzięki czemu prace są coraz staranniejsze, dokładniejsze i piękniejsze. Bardzo często odkrywane są twórcze talenty uczestników, którzy bardzo chętnie poznają nowe techniki plastyczne i z sukcesem wykorzystują je w procesie tworzenia nowych prac. Obecnie w pracowni artystycznej jest pięciu uczestników: Kasia, Basia, Emilka, Łukasz i Piotr. Każde z nich pracuje na miarę swoich możliwości zgodnie z planem pracy pracowni artystycznej na 2014 rok.

Od stycznia w pracowni powstało szereg prac malarskich, wyklejanek z papieru i bibuły, prac tworzonych techniką decoupage oraz batiku. W okresie wielkanocnym wykonywane były ozdoby i stroiki a także kartki świąteczne. Powstałe prace wystawiane były i sprzedawane na kiermaszach. Tematyka wykonywanych prac dostosowana była do aktualnych pór roku, świąt i wydarzeń w warsztacie.

Uczestnicy pracowni artystycznej w Galerii Podlaskiej.

W ramach terapii organizowane były wyjścia na spacery do parku oraz wystawy do muzeum i galerii. Po przerwie wakacyjnej planowane jest dalsze rozwijanie posiadanych umiejętności zgodnie z założeniami pracowni artystycznej.

Zajęcia w pracowni. W tle widoczne prace naszych uczestników.

Zajęcia w pracowni.

Wazon ozdobiony techniką decoupage.

Instruktorzy terapii w pracowni artystycznej: Marlena Chmiel, Robert Mitura.