IV Festiwal Filmowy Twórczości Osób Niepełnosprawnych

IV Festiwal Filmowy Twórczości Osób Niepełnosprawnych organizowanego przez Warsztat Terapii Zajęciowej Ośrodka „Misericordia” Caritas to już wspomnienie. Po raz kolejny sala Novego Kina Merkury była wypełniona po brzegi widzami spragnionymi emocji i wrażeń filmowych. Uczestników spotkania uroczyście powitała Ewa Borkowska z-ca Dyrektora OMC. Patronat honorowy nad Festiwalem objął Prezydent Miasta Biała Podlaska Dariusz Stefaniuk i Dyrektor Caritas Diecezji Siedleckiej ks. Marek Bieńkowski.

Miłym akcentem na rozpoczęcie prezentacji filmów konkursowych był film „Sprawni żeglarze” dokumentujący żeglarską przygodę niepełnosprawnych na Mazurach. Po takim wstępie ponad 300 widzów obejrzało 14 filmów konkursowych, których motywem przewodnim było hasło tegorocznego festiwalu „niepełnoSPRAWNI i marzenia.” Prezentowane filmy zostały zgłoszone przez Warsztaty Terapii Zajęciowej, Środowiskowe Domy Samopomocy i Domy Pomocy Społecznej. Z każdym kolejnym filmem można było zagłębić się i poznać świat marzeń osób niepełnosprawnych. Jak zaznaczył z-ca prezydenta miasta Michał Litwniuk marzenia osób zdrowych i borykających się z niepełnosprawnością tak naprawdę bardzo nie różnią się od siebie. Przecież każdy z nas marzy o zdrowiu, o kimś do kochania czy swoim miejscu na ziemi. Filmy festiwalowe jak co roku prezentowały wysoki poziom. Podczas przerwy kawowej przy słodkim poczęstunku można było podzielić się wrażeniami po obejrzeniu filmów, natomiast jury miało w tym czasie nie lada wyzwanie: wyłonienie zwycięzcy.

Po przerwie Jury w składzie:

Anna Skerczyńska - Przewodnicząca,
Urszula Adamiak,
Maria Nazaruk,
Marta Simonowicz,
Tomasz Rzeczkowski,
Ks. Paweł Zazuniak

ogłosiło werdykt:

główną nagrodę zdobył film „Latawiec” Warsztatu Terapii Zajęciowej Ośrodka „Misericordia” Caritas w Białej Podlaskiej. Jednocześnie film ten zdobył Nagrodę Publiczności.

II miejsce zajął film "Gwiazdą być" Caritas Diecezji Siedleckiej Warsztatu Terapii Zajęciowej w Skórcu;

III nagrodę zdobył film „Nasz wspólny świat i marzenia do spełnienia” Stowarzyszenia „Wspólny Świat” w Białej Podlaskiej.

Podczas uroczystej gali zwycięzcom i uczestnikom festiwalu wręczono cenne nagrody, dyplomy i statuetki.

Widzowie mieli także okazję obejrzeć pokaz filmu „Czy na prawdę wierzysz”.

Szczególne podziękowania należy złożyć partnerom Festiwalu: JB Multimedia, Bank Spółdzielczy Biała Podlaska, Komunalnik Sp. z o.o. i Studio Fotograficzne FOTOS. Wydarzenie dofinansował PFRON.

Zdjęcia: Natalia Wołosowicz